Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

Ne feledkezzen meg feliratkozni, ha értesülni szeretne jövőbeli kedvezményekről, akciókról.Pellet kazán

A pellet kazán kiváló megoldás a fűtési rendszer kialakításához. A technológia mára annyira fejlett és elterjedt, hogy nagy biztosnággal lehet erre a fűtési rendszerre alapozni. A pellet kazánokat szinte minden országban gyártják Európa szerte, így nálunk a hazai gyártókat is meg lehet találni. A pellet kazán pontos meghatárózását így írhatnánk le leginkább: egy olyan kazán, melyben a tüzelőanyag -a pellet-behordó csigával kerül adagolásra a tűztérbe, és valamilyen automatika ( vezérlés ) irányítja az égést. Kell lennie pellet tartálynak is, amiből a tárolt tüzelőanyagot visszaégés mentesen adagolni lehet. Továbbá szükséges egy vezérlő automatika is, aminek segítségével be tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet a lakásban.
 

A pellet kazánokban általában csak pelletet lehet elégetni. Kizárja más fajta tüzelőanyagok égetését. Kizárja a darabos fa, faberikett, és a szén fűtési lehetőségét. Ha Önnek nincs semmilyen beszerezhető tüzelőanyaga, tűzifa, brikett, szén, csak akkor erdemes kiszorítani magunkat és csak a pellet fűtést választani. Ezt azért írom, mert szerintem jobb, ha több lehetősége van az embernek, és sokféle tüzelőanyaggal tud fűteni. Egyfajta szabadágot ad, és nagyobb nyugalmat. Inkább vidéken lehet ez kézenfekvő, általában összegyűlik ház körüli fa, gallyak, egyéb természetes hulladék. A koraőszi és késő tavaszi reggeleken vagy estéken már elegendő lehet ezek elégetésével annyi megleget csinálni, hogy jól érezzük magunkat a lakótérben. SZemély szerint én ezért szoktam ajánlani a vegyestüzelésű kazánt, pellet égőfejjel párosítva. Ha ezt válassza, akkor kölön lehet vegyestüzeléssel fűteni és lehet pellet fűtéssel is fűteni. Így felhasználhatjuk a környezetünkben keletkező természetes hulladékokat.

A pellet kazán több részből áll, van a kazántest, ami lehet vaslemez, öntöttvas, van az adagoló szerkezet, csigával, füstgáz kivezető cső, a füstcső, hamutartály, vagy automata hamukihordó. Nagy vonalakban ezekből áll a pellet kazán.
 

Pellet kazán működése

Az eredetileg nagy helyigényű faforgács és fűrészpor jóval kisebb méretű, ugyanakkor nagy hatásfokú tüzelőanyaggá alakítható. Az összetömörített és kis hengerekké formált faporból készül a fabrikett és a fapellet.
A pellet alkalmas csigás adagolásra, így az automata pellet fűtési rendszerek folyamatos és az igényeknek megfelelő melegvíz utánpótlásra és fűtésre is kiválóan megfelelnek.

A pellet kazán rendszert a hagyományos gázkazán rendszerekhez hasonlóan egy termoszát vezérli. Ha lehűl a levegő a lakásban, akkor az automatika jelzésére elindul a kazán: a pellet adagolásra, majd begyújtásra kerül, elindítva az égést. Miután a víz kellően felmelegedett, leáll a kazán. A pellet csigás adagolhatósága miatt a pellet kazán alkalmas egy folyamatos, emberi irányítás nélküli automatikus fűtésre. Ez a pellet kazán és pellet égőfej működés elve.

A pellet kazánokat gyártók a folyamatos termékfejlesztés mellett nagy hangsúlyt helyeznek a napkollekteros, napelemes rendszerek kombinálása, amely egy igen környezetbarát és hasznos megoldás. Így például a svéd Ulma pellet kazángyár készülékeivel felváltva állíthatunk elő melegvizet pellettel és a napkollektor által megtermelt villamos árammal.